ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς, από τον Ο.Η.Ε., ως παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου να εστιάσουν, έστω και για μία ημέρα, την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Η ημέρα αυτή έγινε μία καλή ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και των μαθητριών μας, στο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, στα θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία και τις ειδικές ανάγκες, τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα άτομα αυτά, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ειδικής, αλλά ισότιμης μεταχείρισης και στάσης.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν απεικονίζονται τα ονόματα μαθητών/-τριών γραμμένα με τη μέθοδο γραφής ατόμων με προβλήματα όρασης μετά από εξάσκηση με κατάλληλες κάρτες.
Ακόμη, μαθητές, χρησιμοποιώντας το μπαστούνι ατόμου με ειδικές ανάγκες και φορώντας γυαλιά τα οποία έδιναν την αίσθηση της αδυναμίας όρασης, βίωσαν μέσω της εν συναίσθησης τη διαδρομή στους δρόμους με φυσικά και κάθε άλλου είδους εμπόδια.